KNX inštalacije

Pametna hiša – za vse poskrbijo pametne inštalacije

Pametna oz. inteligentna hiša je hiša, v kateri so nadzor nad različnimi sistemi, kot so razsvetljava, ogrevanje, avdio-video sistemi, tehnično varovanje in telekomunikacije, prevzele pametne inštalacije. Možnosti teh sistemov je nešteto, nadgradnjo lahko prepustite vaši domišljiji. Inteligentne inštalacije vam lahko pomagajo tudi pri bolj neobičajnih zadevah, kot so zapiranje tende ob določeni hitrosti vetra, zalivanje zelenice ali nadzor nad glavnim ventilom za vodo.

Inteligentna hiša – varčnost, udobje in varnost

Tri glavne prednosti, ki vam jih ponuja inteligentna oz. pametna hiša, so udobje, varčnost in varnost. K tem lahko dodamo še možnost oddaljenega upravljanja ter možnost izbora in nadgrajevanja po sklopih. Za uporabnika sistema Pametna hiša je na prvem mestu zagotovo udobje, saj inteligentne inštalacije poskrbijo za številna vsakodnevna opravila. Prav tako k večjemu udobju pripomore tudi enostavnost upravljanja s sistemom. Sistem Pametna hiša je moč preprosto upravljati s pomočjo tabličnega računalnika, osebnega računalnika, zaslona, ki je občutljiv na dotik, ter s pomočjo GSM prenosnega oz. pametnega telefona.

Pametne inštalacije poleg tega pripomorejo k znižanju visokih stroškov električne energije – pametna hiša lahko pripomore tudi k do 30 odstotkov nižjim stroškom. Obenem pa je inteligentna hiša varna, saj nam bodo v primeru, da bodo senzorji v nadzorovanih prostorih zaznali neznano gibanje, inteligentne inštalacije na mobilni telefon posredovale glasovno ali SMS sporočilo.

Odločite se za pravi sistem Pametna hiša

Danes je na voljo široka ponudba tovrstnih sistemov, zato je zelo pomembno, da se odločimo za pravi sistem. Priporočljivo je, da je inteligentna hiša v praksi dovolj preverjena in da je na trgu že nekaj časa. Predvsem pa morajo biti pametne inštalacije namenjene hišnim sistemom in ne industrijski avtomatizaciji. Uporabnik mora poleg upravljanja imeti tudi možnost programiranja inteligentne inštalacije.

V podjetju Belvi Mont d.o.o. vam nudimo celovite storitve elektroinštalacij za vse namene – od projektiranja do izvedbe. Odločite se za pametne inštalacije in naj vaša pametna hiša postane hiša prihodnosti.

KNX sistem

KNX je standardiziran (EN 50090, ISO/IEC 14543) protokol, ki temelji na komunikacijskem omrežju OSI in je protokol za inteligentne stavbe. KNX je nasledil tri prejšnje standarde: protokol za domačo uporabo (EHS), Bati BUS in evropsko instalacijsko vodilo (EIB ali Instalbus).

BELVI MONT d.o.o. smo KNX Partner

Standard KNX upravlja KNX-združenje. Leta 1999 je devet družb, članic združenja EIB, EHS in Bati BUS, z namenom promocije enega samega skupnega standarda na področju stavbne avtomatizacije ustanovilo novo združenje Konnex.

Prednosti KNX sistema so naslednje:

 1. drastično zmanjšanje krmilnih tokokrogov;
 2. zmanjšanje energetskih tokokrogov;
 3. manjša količina gorljivega materiala;
 4. enostavno načrtovanje in inštalacija;
 5. vseh krmilnih, regulacijskih … funkcij ni potrebno detajlno poznati vnaprej;
 6. programiranje naprav je možno že pred vgradnjo;
 7. krajši čas za montažo in ožičenje;
 8. možna hitra prilagoditev novim zahtevam;
 9. lažje dograjevanje in spreminjanje funkcij;
 10. manjša poraba energije skozi energetsko upravljanje;
 11. povezava med posameznimi sistemi;
 12. možnost daljinskega nadzora in krmiljenja;
 13. komunikacija med vgrajenimi napravami;
 14. lažje vzdrževanje;
 15. standardizirani sistemi (npr. EIB/KNX).

Ponašamo se z nazivom: KNX Partner:

Certifikat, ki izkazuje KNX Partnerstvo

Preberite VEČ o KNX Sistemu (Tukaj).